Uit in Amersfoort

Lekker eten:

Amersfoort heeft een overvloed aan gezellige horeca gelegenheden. Binnen de muren van de stad en rond de Eemhaven zijn ruim 80 restaurants te vinden, waaronder twee met een Michelin ster. De variatie aan wat je op je bord kan krijgen is schier onbeperkt. De hongerige mens wordt overdag verwend door ruim 40 lunchgelegenheden. In de avond bieden nog eens 35 café’s vermaak voor iedere smaak. Wij helpen u graag op weg.

Musea:

Flehite (20m)

Het kunsthistorisch museum van de stad Amersfoort. Gevestigd in een historisch pand aan de Muurhuizen. Indrukwekkende schildering “Zicht op Amersfoort” van Matthias Withoos uit 1671

Mondriaanhuis (500m)

Geboortehuis van Piet Mondriaan. Wisselende exposities.

Kunsthal Kade (500m)

Wisselende exposities. Zeer de moeite waard.

Armando museum (50m -> 26km)

Armando had zijn artistieke wortels in Amersfoort. Het Armando museum was gevestigd in de Elleboogkerk (50m) maar na de fatale brand in 2007 is Armando niet teruggekeerd in de stad. Hij heeft nu een schitterend onderkomen in Museum Oud Amelisweerd al staat ook dat nu ter discussie. Zolang het nog kan: gaan!

Tips:

Het Brood Atelier (20m)

Sinds kort hebben we een Franse bakker om de hoek. Michel, Angelique en Britt bakken brood alsof het Kunst is. Open: dinsdag t/m zaterdag vanaf 7.30 uur en zondag vanaf 9.00 uur.

VVV Amersfoort (300m)

Bezoek de website of het VVV kantoor om alles te weten te komen over de stad

Waterlijn (300m)

Met een bootje door de Amersfoortse Grachten. Vrijwilligers vertellen u de verhalen van oude huizen en bijzondere bewoners.

Markt (200m)

Vrijdagochtend en zaterdag is er markt op de Hof. Groentekramen, vishandelaren en heel veel bloemen. Tip: verover om 16.30 een zitplekje aan de noordzijde van De Hof, en u bent getuige van een even efficiënte als chaotische logistieke operatie. Iedere vrijdagochtend is er bloemenmarkt op het Onze Lieve Vrouwenplein, onder de Lange Jan. Op dit plein is in de zomermaanden iedere andere zaterdag, en in wintermaanden één zaterdag per maand, een snuffelmarkt, dat wil zeggen een soort tweedehands Action.

Gezellig shoppen

Alle bekende winkelketens zijn vertegenwoordigd in de stad. Je hoeft nooit ver te lopen. Dringen is er niet bij. Sommige straten, zoals de Krommestraat die begint bij onze B&B, doen hun best op te vallen met kleine winkeltjes met bijzondere koopwaar.

Lange Jan (300m)

Dit is de beroemde 15e eeuwse toren die net iets korter is dan de Dom van Utrecht. De toren is gebouwd met het geld van pelgrims die heil zochten bij het miraculeuze Mariabeeldje. De toren is te beklimmen (aan te raden is van te voren te reserveren). Belangrijkste bewoners van de toren zijn twee slechtvalken die hier jaarlijks hun eieren leggen. Vanaf Bed and Breakfast Amersfoort ziet en hoort u ze rondjes draaien.

Eemplein (400m)

Uniek stukje Nederlandse architectuur, confrontatie van grote ambities en krappe beurs. Nederlandse architecten en stedebouwkundigen weten daar wel raad mee.

Slotjesbrug en Pokemon Go (300m)

Ook gek op die beestjes? De Slotjesbrug is ongetwijfeld één van de beste plekken om Pokemon Go te spelen: in de avond verzamelen tientallen spelers zich op de brug. Het kost niets. Volop incense, waar de beestjes op af komen. Relaxed sfeertje. Patatje en terrasje bij de hand.

Muurhuizen (0m)

“Muurhuizen” is de historische straat die rondom de binnenstad loopt. Deze straat is beroemd vanwege de vele, vaak forse middeleeuwse panden. U passeert bijvoorbeeld het huis waar Johan van Oldenbarnevelt is opgegroeid: Bollenburg. De Amersfoorters maken er een sport van de straat op te fleuren met bloemen en planten. ’s Avonds laat is een wandeling door de Muurhuizen een dromerige belevenis.

Stadswandelingen (300m)

Het Gilde Amersfoort organiseert stadswandelingen. De gidsen zijn stuk voor stuk Amersfoorters met hart voor hun stad.