Geschiedenis

Bed & Breakfast Amersfoort “De Ketelaarsbrug” ligt aan de fameuze Muurhuizen op een kruispunt van wegen. De eerste vermelding van het “seer gelegen en weldoortimmerd huis” dateert van 1692. Eind 18e eeuw vestigde zich hier een slager, een immigrant uit Duitsland. Anderhalve eeuw hebben generaties slagers hier gewoond en gewerkt. In 1936 sloot het laatste “Vleeschpaleis”zijn deuren. Na enige tijd gebruikt te zijn als pakhuis en woonhuis kreeg het huis in 1939 zijn huidige uiterlijk, met de vele schilderachtige kruisvensters en luiken. Het interieur kreeg een jaren ’30 make-over. Na de oorlog woonde hier een excentrieke lerares Engels.

Ooit stond hier de eerste muur van de stad. In de 14e en 15e eeuw is deze afgebroken omdat de stad uit haar voegen groeide. Vele “muurhuizen” die gebouwd zijn met de oude stenen van de eerste muur, staan er nog steeds. Museum Flehite, aan de overzijde van de B&B, is gevestigd in zo’n middeleeuws pand. Vanuit de B&B kijk je ook uit op de Elleboogkerk, waar voor de grote brand in 2007 het Armandomuseum gevestigd was. De kerk staat er inmiddels weer prachtig bij. En kijkend in het verlengde van de Langegracht, is de Lange Jan zichtbaar, met twee slechtvalken als bewoners.

Amersfoort is een handige pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. De B&B ligt pal aan het fraaie Utrechtpad en historisch interessante Grebbeliniepad. Het Marskramerpad, deel van de Europese Wandelroute E11, kronkelt door de stad.  Voor fietsers is er de LF9, de NAP-route die je van Breda naar Nieuweschans brengt. Ook deze route loopt langs de B&B. In de omgeving heb je de bosrijke Utrechtse Heuvelrug en de voormalige Zuiderzeekust. De Eempolder is een pleisterplaats voor trekvogels. Op nog geen 500 meter van de B&B vertrekt de fietsboot, die je naar Spakenburg brengt via de Eem.

Sprekend over de Eem: dit riviertje is de bestaansrede van Amersfoort. De naam van de stad duidt op een oversteekplaats, een “voorde” over de Eem. In de middeleeuwen was dit een gunstige plaats voor de handel want de Eem gaf toegang tot de Zuiderzee. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten. Er is verbluffend veel hetzelfde gebleven. De straten en stegen liggen er nog steeds zo bij als toen. De Koppelpoort, een waterpoort en landpoort in één, is een unicum in ons land. Al banjerend door de wirwar van straten en pleintjes, kom je altijd weer uit bij onze B&B.